×

“Gökyüzünde Samanyolu yeryüzünde İpek Yolu”

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği çalışmaları çerçevesinde “Atayurttan Anayurda İpekyolu Belgeseli”nin çekimlerinin başlama töreninde kon

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği çalışmaları çerçevesinde “Atayurttan Anayurda İpekyolu Belgeseli”nin çekimlerinin başlama töreninde konuşan Vali Güngör Azim Tuna, İpek yoluna övgü yaptı.
 
 
Bir Özbek atasözünü hatırlatan Tuna, “Kâinatta iki büyük yol vardır: Gökyüzünde Samanyolu, Yeryüzünde İpek Yolu”dedi. Vali Tuna, Türk kültüründe büyük öneme sahip İpek Yolunun, Türk dünyasının geniş hayat coğrafyasına uygun olarak Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Afrika'ya kadar uzanan, insanlık tarihinin en eski ve en işlek ana yollarından biri olduğunu vurguladı.
İpek Yolunun, milattan önce 2. yüzyıldan 1800'lü yıllara kadar önemini koruduğunu ifade eden Vali Tuna, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Adı üstünde ipeğin ve ticaretin yolu olduğu gibi aynı zamanda kültür ve medeniyetin de yüz yıllar boyunca taşındığı bir yoldur. O hâlde İpek Yolu kelimesindeki “yol” için “yöntem” anlamını da dâhil edebilir; farklı milletler, diller, dinler ve medeniyetler arasında gönül bağı kurabilmek için bir “yöntem olmuştur” da diyebiliriz. Bu bakımdan bazı ortak değerlerin, duygu ve düşüncelerin oluşmasını sağlayan İpek Yolu ile; yol’un “yolculuk” anlamı da olduğu düşünülerse, bir gönül yolculuğu yapan milletimiz farklı dönemlerde İpek Yolu güzergahlarına birbirinden güzel şehirler, kültür-sanat eserleri, anıtlar ve yazıtlar inşa etmiştir. Mesela Türk tarihinin ve dilinin en eski yazılı belgelerinden Orhun yazıtları da İpek Yolu'nun kollarından biri üzerinde bulunmaktadır.”
Tuna, tarihi açısından baktığımızda İpek Yolunun, Türk milletinin birbirleriyle kenetlenmesinde gönülden gönüle giden bir yol olduğunu ifade etti. (HM)